Alun perin pylväsjärjestelmiä oli kolme: doorilainen, joonialainen ja korinttilainen. Ne syntyivät Kreikassa temppeleiden rakentamisen kehittyessä . Nimensä ne olivat saaneet  kreikkalaishahmojen mukaan; Mallit olivat aina edeltäjäänsä hienompia ja taidokkaammin tehtyjä. Temppelirakennuksissa käytettiin usein paljon pylväitä.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Kreikkalaiset pylväsjärjestelmät olivat rakennusten tukirakenteita, ja niihin kuuluivat pylväiden lisäksi palkistot, joita pylväät kannattelivat.

cid_1854437.jpg

Knossosksen palatsin kattorakennetta.

lähde:www.greatbuildings.com/cgi-bin/gbi.cgi/Palace_at_Knossos

Roomalaiset lisäsivät näihin vielä kaksi järjestelmää, toscanalaisen ja komposiitin.Roomalaiset omaksuivat pylväsjärjestelmät kreikkalaisilta, mutta muuntelivat niitä. Doorilaisesta pylväästä he esimerkiksi tekivät hoikemman ja lisäsivät siihen jalustan. Lisäksi roomalaiset kehittivät kreikkalaisten järjestelmien rinnalle toscanalaisen, sileävartisen pylvään sekä komposiittipylvään, jossa yhdistyvät joonialaisen ja korinttilaisen kapiteelin piirteet. Roomalaiset myös yhdistivät pylväsjärjestelmät holvi- ja kaarirakenteisiin, jolloin pylväät vähitellen menettivät alkuperäisen tehtävänsä tukirakenteina ja muuttuivat koristeiksi.

Klassisia kapiteeleja. Ylhäältä vasemmalta: toscanalainen, doorilainen, kaksi joonialaista, korinttilainen ja komposiitta.

Klassisia kapiteeleja. Ylhäältä vasemmalta: toscanalainen, doorilainen, kaksi joonialaista, korinttilainen ja komposiitta.

Lähde http://www.wikipedia.org

Kuva:googlen kuvahaku

Ateena-copy.jpg

Korinttilaisia pylväitä

Lähde: www.concreteissues.com/index.php?mid=82.