Helsingin Tuomiokirkko

Carl Ludvig Engel (s.1778-k.1840) , Helsingin Tuomiokirkko

Engel suunnitteli useita Helsingin-Suomen uuden pääkaupungin-julkisia rakennuksia mm.koko Senaatintorin ympäristön.Suurimpana nähtävyytenä on Tuomiokirkko.Engel käytti Nikolainkirkoksikin kutsutussa rakennuksessa uusklassismille tyypillistä "antiikin ihannointia",joka näkyy mm.pylväissä ja päätykolmioissa.

Lähteet: www.panoramio.com/photo/62092.

            Suomen arkkitehtuurin ääriviivat/Riitta Nikula

uusi41.jpg

Helsingin Yliopiston päärakennus(rakennettu 1828-32) senaatintorin laidalla.Yliopiston fasadia luodessaan Engel noudatti Senaatintalon päälinjoja, Rustiikka kivijalka ja rytminen jäsentely ovat samanlaiset.Rehevät korintilaiset pilasterit ja pylväät vaihtuivat joonialaisiin, joten myös arkkitraavit(päätykolmiot) tulivat sileiksi.

Lähde: kuva; www.valtioneuvosto.fi/.../tilat/linna/fi.jsp.

           http://www.nikkemedia.fi/ivailu/nettikurssit/taidehistoria1/Engel.html

 P4100901%20copy.jpg

Valtioneuvostontalo(linna)/Senaatintalo 1818 ,Helsinki 

Rakennus on tyypillinen uusklassisistinen empirepalatsi. Siinä on kolme kerrosta ja roomalaisuuteen viittaavilla korinttilaispylväillä varustettu ulospäin työntyvä keskirisaliitti parvekkeineen. Sivurisaliiteissa(="rakennuksen fasadin korkuinen, siitä ulkoneva osa, sijaintinsa mukaan joko keski- tai sivurisaliitti. Risaliiteilla voidaan jäsentää ja elävöittää seinäpintaa")
 on pilasterit.

Lähde: http://www.laukkanenlampola.com/isotkuvat/P4100901%20copy.jpg

             http://valtioneuvosto.fi/tietoa-valtioneuvostosta/tilat/linna/fi.jsp

              http://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx?word=Arkkitehtuuri